tisdag 9 november 2010

sömn är nyckeln till allt gott

Vi tänker oss en dag efter en natt med avbruten sömn och tidig morgon, du kanske har fått 3-4 timmar sömn max. Du vaknar och det känns som om du aldrig somnat. Dina ögon är svullna, röda och tårfyllda. Din kropp känns tung, öm och kall. Dagen har börjat och du vet att du kommer att få kämpa dig fram till kvällen och bara det gör att det blir ännu lite tyngre.

Kaffet på, morgonmacka bredd och välling i micron... nattens kissblöjor byts medan kaffet bryggs. Barnen ska ha dagens kläder (utom nelli som får grötkläder tills det är dags att byta om för dagis). Kaffe, macka, välling, barn tas i i v-rummet till bolibompa-TV och datorn.

Tiden går och Maja hinner bli trött och ska sova innan vi är redo att gå till dagis ens, så tidigt går vi upp. Irritationen och humöret är inte på topp vilket gör att tålamodet tryter och rösten höjs snabbt vid motgångar. "Hoppas hon slutar skrika och somnar snart innan jag blir TOKIG!"

Efter promenaden till dagis och lämning känns det lite bättre en stund - uteluften gör susen. Barnet sover och du kan andas en stund.

Innan lunch sätter det igång igen - du har småätit lite under förmiddagen för att hålla energin igång och blodsockret dalar snabbt. Sur och irriterad igen, men kan inte sova för du får ingen ro. Plockar rastlöst undan hemma och leker lite med lilla mini innan det är dags för hämtning.
Eftermiddagens aktiviteter måste VERKLIGEN planeras för att förhindra att ditt tålamod tar slut när 2 åringen blir lite för intensiv och du inte orkar vara så aktiv som hon vill att du ska vara. "Snälla, snälla låt mig få ta en fika med en trevlig vän med barn som mina kan leka med". 2-åringen har diskat klart och 5 liter vatten ligger på golvet och du tar itu med att torka och sen vidare till ny aktivitet. Måla, dega, rita, bygga koja, läsa böcker, kafferep och kladd med vatten på rummet.

Eftermiddagen går ändå förvåndande snabb och det är dags för kvällsmat (bebis på armen och flickan återigen vid disken), bad och välling - nattning... Du har klarat det!
Du sitter i soffan och det är tyst och nu får äntligen sova - gör du det???? Nej, du sitter och tittar på tv, pratar i telefon, chattar på facebook och vips så är klockan mycket och du får skynda dig i säng och hoppas på fler timmar för en mer positiv syn på dagen - kanske en utflykt, baka,  badhus eller något annat som är ruskigt kul att göra bara du får SOVA 8 TIMMAR!

2 kommentarer:

  1. Thats life!! Så sant så...suck...
    Men du...visst skaffar vi väl en till?? ;) (säger jag som bara har en huligan) haha

    SvaraRadera
  2. JAAaaa så klart - INTE! Fast om 1 år då har man glömt den här tiden och kommer ihåg den som ett rosa moln.
    Jag tror jag ska ta och beskriva en dag med sömn också - det är så jag oftast ser på livet :)

    SvaraRadera

kalasdags.... vad innebär det nu för tiden?

I helgen fyller min minsta dotter 7 år - HIP HIP HURRA! Helt otroligt att hon är så stor, min minsta lilla bebis <3 En re...